x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
NU’91 tegen vrijwillige nullijn zorgpersoneel

NU’91 gaat niet akkoord met het bezuinigingsplan van het kabinet om de verpleegkundigen en verzorgenden voorlopig  geen salarisverhoging meer te geven.

,,Het kabinet gaat helemaal niet over de cao. Dat is een zaak van werkgevers en werknemers. Wij sluiten een cao voor goede en slechte tijden. Het is paniekvoetbal om te zeggen het gaat slechter, nu mogen jullie de rekening betalen’’  aldus Monique Kempff (voorzitter NU’91).

Het is nog niet zo lang geleden dat de politiek zich heeft teruggetrokken en steeds meer afspraken over arbeidsvoorwaarden en arbeidsmarkt heeft overgelaten aan sociale partners. Het kan niet zo zijn dat de regering - nu er bezuinigd moet worden - de werknemers in de zorg daar voor op laat draaien.  De druk op de werknemers in de zorg is al groter geworden door eerdere bezuinigingen. We doen geen liefdadigheidswerk! Wij hebben daar als werknemerspartijen samen met werkgevers een bepaald salaris voor over, dat past bij het werk en bij de toekomstige arbeidsmarkt in deze voor de maatschappij zo belangrijke functie. De cao-afspraken komen niet lichtzinnig tot stand. Daarover zijn essentiële afwegingen gemaakt; want natuurlijk wordt bij de inzetten voor de cao’s rekening gehouden met de verslechterende economische situatie, maar ook mogelijke arbeidsmarktknelpunten worden meegenomen.

NU’91 vreest bovendien dat minder jongeren voor een opleiding in de zorg kiezen met dit soort vooruitzichten, terwijl in deze sector in de toekomst juist meer arbeidskrachten nodig zullen zijn.